Álomutazás: irány az Édenkert, Sri Lanka

Sri Lanka a mai napig az álomdesztinációk közé tartozik, mindannyiunk gondolataiban ott lapul
álmainknak abban a kis szegletében, ami a: “jaj, de jó lenne, de úgy sem jön össze” kategória.
Nos, igen is összejöhet.

Megmutatjuk, hogyan és miért kell igenis felülni a repülőre, hogy megismerjük ezt a csodát, a még létező földi Édenkertek egyikét. Ne hezitáljunk tehát, vegyük meg azt a jegyet, fizessük be azt az utat – és irány: Sri Lanka.

Fotó: Szeszler Szilvia és Asith Thenuwara

Nem az első utazásom volt kilátásban Sri Lankára, amikor megkaptam a hivatalos meghívást, nem is a második, és miután tudtam, hova megyek, óriási örömmel töltött el, hogy ismét eljuthatok a csodálatos fűszer szigetre. Megvallom, nagy szerelem számomra a kis – valójában egyáltalán nem kis – sziget. Sri Lankával kapcsolatban, aki már járt ott tudja, hogy mi a meghatározó érzés: meglátni és.. igen, megszeretni. Amikor először repülünk a sziget fölé, nem hiszünk a szemünknek: döbbenetes látvány az elképesztően gazdag növényvilág, sűrű pálma erdő borítja a felszínt, nagyvárosi beton dzsungelhez szokott kis lelkünk számára oly üdítő és hihetetlen, hogy ilyen is van. Pedig van.

Fotó: Szeszler Szilvia és Asith Thenuwara

Sri Lanka rendkívül érdekes és értékes

Ha utazási helyszínként választjuk, mert mind természetileg, mind kulturális szempontból, mind pedig a szabadidő hasznos eltöltése, a sportolás szempontjából rendkívüli a választék, amit kínál. Egyszerre vagyunk a világ egyik legszebb természeti környezetében – legyen az az óceán part, a gazdag dzsungel világ, a hegyek – igen, 2000 méter magas hegyek, a több ezer éves kultúra relikviáival – templomok, sziklabarlangok, sziklaerődök, a sportolás ezen lehetőségéről nem is beszélve és itt nem csak a vízisportokra gondolok, úgymint szörfözés, body boarding, hanem a mesés, vízeséssel, vad folyókkal tarkított hegyekben a hegymászás, kirándulás, trekking, raftingolás és még megannyi sport.

Fotó: Szeszler Szilvia és Asith Thenuwara

Igen gazdag programot állítottak össze meghívóink, a Sri Lankai Turisztikai Promóciós Irodában, amelybe a fentiekből mindenből választottak egy “csipetnyit”, lássuk tehát, hogy fér bele egy hétbe egy ilyen klasszikus túra, amelyet kifőztek számunkra – sok-sok hozzávalóval. Érkezéskor a reptérről a mintegy 40 kilométernyire délre levő Colomboba vesszük az irányt, amely Sri Lanka legnagyobb városa, egykori fővárosa és a mai napig is a legjelentősebb szerepet tölti be a kereskedelemben, a bank szektorban, a pénzügyekben; a gazdaság és pénzügy szíve. Minden cégnek van itt székhelye, központja.

A város nagyon gazdag történelmi múlttal rendelkezik, hiszen ez volt – és mai is – az ország kapuja az Indiai óceánon a világ felé. Ázsia egyik legnagyobb kikötője van itt, amelyet angol koloniális épületek vesznek körül, emlékeztetve a koloniális idők egyik jelentős állomására, a fő vám épület is ebben a stílusban készült anno és én is ennek nyüzsgő forgatagát és a gazdag hajóforgalmat szemlélhetem felülről, Colombo legrégebbi szállodájának, a Grand Oriental Hotelnek az ablakából nézve, amely szintén koloniális épület és államfők, királyok, filmsztárok lakják időnként.

Fotó: Szeszler Szilvia és Asith Thenuwara

Colombo óriási változáson ment át egy év alatt, amikor itt jártam utoljára, felhőkarcolók tucatjai nőnek ki a földből, a város az ázsiai megacity-k nyomába lép, nem titkolt célja, hogy félúton a távol-kelet felé az egyik legjelentősebb modern kereskedelmi, pénzügyi, kulturális, utazási központtá váljon és roham léptekkel halad is efelé. Ugyanakkor a város történelmi negyedei gyönyörű koloniális épületekkel tarkítottak, amelyeket felújítottak és szállodaként, banképületként működnek. Az alapvetően buddhista vallású városban jelen vannak az egyéb vallások gyönyörű épületei is, a meseszép buddhista Gangaramaya Templom mellett megtekintünk egy hindu templomot és a Vörös Mecsetet is. A Holland idők mementói a Wolvendhal templom, a régi holland kórház, de a must-ok közé tartozik a Bandaranaike Conference Hall Emlékmű, a kormányzati negyed, és a mesés Galle Face, az Indiai óceánon partján végig húzódó sugárút és épületei, Lighthouse Clock Tower óratorony, az óriási álló Buddha szobor és még sorolhatnánk. Nehéz egy napba sűríteni, nem is lehet, de most csak ennyire van idő. (folytatjuk)

Szerző: Szeszler Szilvia

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.