2013. január 6. – Út az alaptábortól az egyes táborig!

Klein Dávid és társai a 2013-as Téli Nanga Parbat Expedícióra egyik nagy fordulópontjához értek! !Ian beszámolója következik, amiben elmesélte, hogy erre a napra a céljuk, hogy új útvonalat derítsenek fel az alaptábortól az egyes táborig. A levegő sűrűségének csökkenése szinte kézzel fogható!

Ma reggel egy igazi, dehidratáció okozta, mindjárt megőrölök-fejfájással kezdődött 8-kor. Ittam egy jó adag teát és a felszerelés/káosz sátor felé vettem az irányt. A reggeli főtt tojás volt kukoricapehellyel.

A napi cél egy új útvonal felderítése az alaptábortól az egyes táborig, mely közvetlenebb összekötettést biztosít mint a gleccseren keresztüli út, a Kinshofer útvonal kezdetéig. Azáltal, hogy közel maradunk az északi oldalhoz úgy gondoljuk, hogy találunk egy folyosót, amely átvisz minket felette és keresztül (a gleccseren) és egyből az aljában lyukadunk ki, ha nem közvetlenül az egyes tábornál

nanga_parbat_latkep1

Dávid és én felcsatoltuk az Alp-XL hótalpainkat és elhagytuk az alaptábort 10.30-kor, valamivel később, mint terveztük. Jelentős előrhaladást értünk el, közel maradtunk a falhoz a gleccser bal oldalán és egyenletesen haladtunk felfelé. Egy rossz irányváltás azonban a gerinc szélére vitt minket, kicsit nyugatabbra, mint ahogy szerettük volna, de az időkiesés, amit ez okozott, csekély volt.

Fedezékbe raktuk egy nagy szikla mögé 4700méteren a sátrunkat, a köteleinket, a hágóvasunkat és egyéb felszereléseinket. A szikla könnyen felismerhető helyi tereptárgy, nevezetesen egy nagy sziklafal, amely emlékeztett a Rocky Moutain Nemzeti Park Lándzsahegyére (Spearhead).

A levegő sűrűségének csökkenése 14 óra körül vált nyilvánvalóvá, amikor elértük a rejtekhelyünket. Furcsa érzés, hogy minden levegővétellel csak egy pár lépést teszünk. Ez biztosítja, hogy minden pillanatban jelen legyél a hegyen, és Béke minden lépésben (Peace in Every Step) könyvre gondolok, amely a sétáló meditációról szól. Nagyon ajánlom.

Holnap dél körül szeretnénk az egyes tábort létrehozni. Kívánjatok sok szerencsét hozzá és maradjatok velünk!

Forrás: