Asztrológiai világkorszakok

Bizonyára mindnyájan hallottak a New Age – mozgalomról, vagyis az “Új Korszak”-ról, s hogy agy a harmadik évezred hajnalán beléptünk a Vízöntő asztrológiai világkorszakba.

Nem véletlen az állatövi jegyekkel való hasonlóság, bizony ez a fajta beosztás is a Zodiákussal van kapcsolatban. A Kos jegy 0° -át nevezik az asztrológiában Tavaszpontnak. Ez a pont a 12 állatövi csillagképben 25.868 év alatt járja be útját. Vagyis kb. 2.500 év kell ahhoz, hogy egy csillagképen keresztülutazzon – ezt az időszakot nevezzük világkorszaknak. Azóta, hogy az ember benépesítette a Földet, hét ilyen korszakot tudunk megkülönböztetni. Pontosan nem lehet meghatározni az egyes korszakok végét, s az újak kezdetét, így az időmegjelölések csak viszonylagosak.

A Rák korszaka (i.e. 8000 – 6000)

Ebben a korszakban kezdett az ember lakóhelyet építeni magának, és ekkor vált hangsúlyossá az otthon és a családi élet. Ezekkel áll kapcsolatban a Rák, az anyasággal pedig uralkodó bolygója, a Hold. Ebből az időszakból számos termékenységvarázsló szobor maradt fenn. A poláris jegy a Bak, melynek hatása a földdel való kapcsolatban mutatkozik meg, ugyanis a Bak alapeleme a föld. Ebben az időszakban vált fontossá az ember életében a mezőgazdaság.

csillagjegyek27

Az Ikrek korszaka (i.e. 6000-4000)

Az Ikrek az egymással való kapcsolatteremtés, érintkezést, kapcsolattartást képviseli, erőteljesen intellektuális jegy. E korszakban alakul ki az írás. Az első írásjelek kőbe karcolt durva jelek voltak, ezek fokozatosan váltak egyre kidolgozottabbá, s régészeti leletek szerint kb. 4000-re Kínában kialakult az ékírás. Az ekkoriban kialakulóban lévő kereskedelem pedig az Ikrek uralkodó bolygójára, a Merkúrra utal. Az Ikrek és poláris jegye, a Nyilas együttes hatása pedig fejlődést eredményezett a munkakultúrában és a civilizációban.

A bika korszaka (i.e. 4000-2000)

A korai egyiptomi dinasztiák korában a Bika szilárdságra, biztonság utáni vágyára, szépségre és a luxusra való törekvése mutatkozik meg. Az örökkévalóságnak épített templomaik és a bikakultusz egyértelműen utalnak a Bika jegy hatására. A poláris jegy, a Skorpió jellegzetességei is mutatkoznak meg abban, hogy az egyiptomiakat erősen foglalkoztatta a halál és az azt követő élet. Egyébként ebben a korban kezdtek foglalkozni az akkori csillagászok – akik előzör a papok voltak- az asztrológiával.

A Kos korszaka (i.e.2000 – Időszámításunk kezdetéig)

E korszak a görögség nagy kora. A Kosra jellemző háborúskodás és önzés határozottan megnyilvánul a görög városállamok folytonos harcaiban, de nem kevésbé jellegzetes Kos (és görög) tulajdonság a fizikai erő és a sportok iránti érdeklődés sem. A poláris jegy, a Mérleg egyik alapvető jellemvonása a demokrácia tisztelete, s köztudott, hogy itt, ebben a korszakban teremtődtek meg a demokrácia alapjai. Az egyensúly és a harmónia pedig, ami a virágzó görög muvészetek alapja, szintén nagyon jellegzetes vonása a Mérlegeknek.

A Halak korszaka (Időszámításunk kezdetétől – 2000)

Körülbelül Krisztus születésével köszöntött be a Halak korszaka. Érdekes módon a hal volt a korai keresztények titkos jele, amelyről egymást felismerték. A Halaknak tulajdonított erények, a könyörületesség, a kedvesség, a megbocsátás szinte leképezései Krisztus tanításának. A poláris hatás a Szűzé, ami egyrészt utal a nagy Szűz Mária kultuszra, másrészt pedig a nemiségtől tartózkodó attitűdre.

A Vízöntő korszaka (i.sz. 2000- 4000)

Hogy pontosan mikortól kell számítanunk az új korszakot, nem lehet megmondani. A Tavaszpont vándorlásával ez az átfedés lehet akár 500 év is. Mégis sok asztrológus szerint mi már a korszak hajnalán élünk. Erre utal a tudományok ugrásszerű fejlődése, ami a Vízöntő kifejezetten intellektuális jellegét mutatja. Az űrrepülés fejlődése utal a Vízöntő földtől elszakadó, szárnyaló voltára. A jegy humanitárius voltát pedig az egyre szaporodó emberbaráti szervezetek jelzik. Még nagyon az elején vagyunk, hogy mennyire fogja jellemezni a korszakot a poláris jegy, az Oroszlán, az még a jövő titka…

Forrás: