Mi történik a délutáni alvás során?

A Kaliforniai Egyetem kutatói beszámoltak a hírről, miszerint gyakoribb a REM fázis az éjszakai alvás rovására töltött délutáni pihenés során. Fókuszban, mint ahogy azt megszokhattuk, a jó alvás fontossága.

A délutáni alvás dilemmája

A kutatásban 24 egészséges egyén alvását vizsgálták 7 éjszakán keresztül, normális alvás-ébrenlét ciklusokkal. Ezt követően 90 perces délutáni alvást iktattak be, melyet poliszomnográf regisztrált.

A kutatók azt figyelték meg, hogy ha kevesebbet aludtak a vizsgáltak előző éjjel, az a másnapi délutáni pihenés REM fázisainak gyakoriságát növelte. Az alvással töltött átlagos idő nem befolyásolta az eredményt. „A rendes, azaz éjszakai alvásidő még perces nagyságrendű csökkenése is befolyásolja a délutáni szunyókálás alatti REM fázis-gyakoriságot. Tehát, ha 10 perccel rövidebb az éjszakai alvás a megszokottnál, akkor a másnap napközbeni alvás során a REM-fázis gyakorisága 1,3-szor nagyobb. A vizsgálatot tovább kell folytatnunk, érdekes következményekkel járhat ez a megfigyelés a REM alvás szerepét illetően, valamint ezzel új irányt kaphatnak azok a kutatások, melyek az alvás és a memória közötti összefüggéseket vizsgálják” – foglalta össze Jennifer Kanady, a vizsgálatok eredményét bemutató közlemény szerzője.

delutani-alvas

Az Amerikai Alvás Medicina Akadémia (AASM) ajánlásai szerint az ideális az, ha minden éjszaka elegendő időt töltünk alvással, javasolják, hogy bárminemű alvásproblémával alvásszakértőhöz, vagy belgyógyászhoz forduljunk. A jó alváshoz biztosítsunk magunknak nyugodt csendes környezetet, kerüljük a lefekvés előtti étkezést, kávé- és kólafogyasztást. Lehetőleg ne végezzünk az esti órákban már kemény fizikai munkát, tegyük félre a nyomasztó gondokat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.