Poratkák a csecsemők ellen

A poratkákra érzékeny, nehezen lélegző csecsemők esetében nagyobb a későbbi asztmatikus betegségek kialakulásának esélye.

A családi halmozottsággal született, bőrteszttel igazolt poratka allergiával élő 1-2 éves gyerekek esetében sokkal magasabb a később kialakuló asztmás betegségek rizikója. Az eredmények szerint az ilyen gyerekek 75 százalékánál alakul ki asztma 12 éves korra, míg a poratkákra nem érzékeny gyerekeknél ez az arány csak 36 százalék.

Dr. Caroline Lodge, a Melbourne Egyetem Közegészségügyi Tanszékének munkatársa szerint a poratkák rizikófaktorként való felismerése fontos lépést jelenthet az asztma által veszélyeztetett gyerekek kezelésében.

"Kutatási eredményeink lehetővé teszik a szakértőknek, hogy felismerjék, mely csoportok vannak leginkább veszélyben az asztmatikus betegségek szempontjából – nyilatkozta Dr. Lodge – Bár jelenleg nincs megelőző kezelés az asztma ellen, a veszélyeztetett gyerekek felismerése korai kezelést tesz lehetővé."

tejdepi3

A tudósok a mostani kutatás során 620, allergiás családi kórtörténettel rendelkező gyermek életét követték figyelemmel születéstől 12 éves korig. A kutatók egy és kétéves korban tesztelték a gyerekeket különböző allergiákra (tej, tojás, mogyoró, fűfélék, macskaszőr és poratka), majd 12 éves korban az asztma tüneteit keresték.

"Eredményeink szerint a poratkákra érzékeny 1-2 éves gyerekeknél minden esetben magasabb a később kialakuló asztma rizikója. A poratkákat sajnos szinte lehetetlen kikerülni, ezzel nap mint nap együtt kell élnünk. A legjobb, amit tehetünk, ha felkészülünk az általuk okozott betegségekre."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.