Megalakult az ételintolerancia és ételallergia orvostársaság

Éveken át nem fedezik fel, bár az ételintolerancia több százezer ember életét keseríti meg, az ételallergia pedig napi kihívást okoz szintén felnőttek és gyerekek sokaságának.

Ez indokolja, hogy szakorvosok összefogásával új orvosszakmai szervezet alakult Ételintolerancia és Ételallergia Társaság néven a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.

Mind a lakosság, mind az orvos kollégák körében szükség van ismeretterjesztésre, mert nagyon sokan küszködnek úgy az ételintoleranciával vagy az ételallergiával, hogy nem diagnosztizálják náluk a betegséget. Ez azért káros, mert sok beteg kezeli önmagát különféle tüneti gyógyszerekkel éveken át, mások orvostól-orvosig járnak, hogy választ találjanak a szervi elváltozás nélküli emésztési vagy székelési problémákra, ekcémás bőrpanaszokra, fejfájásra, fáradékonyságra, mire végre felmerül valakiben, hogy a háttérben ételallergia vagy ételintolerancia is állhat” – jelenti ki dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke. Azzal folytatja: a heveny ételallergia nem marad rejtve, mert az allergiát okozó alapanyag elfogyasztása után azonnal jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet. A kisebb mértékű ételallergia vagy a teljesen más úton kialakuló ételintolerancia viszont nem okoz azonnal súlyos panaszokat, így nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre a betegek, gyakran pedig az orvosok sem, így nem történik megfelelő kivizsgálás.

taplalekallergia

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság célja egyrészt a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, másrészt az egészségügyi dolgozók – elsősorban szakorvosok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok – továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása. Az orvostársaság tervei szerint szakmai tevékenységével hozzájárul az ételintoleranciával és ételallergiával összefüggő egészségügyi problémák pontosabb tudományos megértéséhez, ezáltal pedig a betegségek által okozott egészségügyi problémák csökkentéséhez a lakosság körében.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnökségében olyan elismert gasztroenterológusok dolgoznak, akiknek nagy tapasztalatuk van az ételérzékenységgel összefüggő betegségek kezelésében. Az elnökségnek tagja dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I-es Sebészeti Klinikájának gasztroenterológus-belgyógyász klinikai főorvosa mellett dr. Pécsi Gyula, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója, a belgyógyászati-gasztroenterológiai osztály vezető főorvosa és dr. Novák János, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház III. sz. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.